re-integratie kiezen logo

Overheidsplannen voor de verplichte AOV: wat betekent het wetsvoorstel voor jou?

28-06-2024- Marieke Duchatteau

Op 11 juni 2024 werd het wetsvoorstel voor de Wet basisverzekering arbeidsongeschiktheid zelfstandigen (BAZ) gepresenteerd. Met deze wet wordt het in de toekomst voor zzp'ers verplicht om een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) af te sluiten. We zetten de belangrijkste zaken over de verplichte AOV voor je op een rijtje. 




Voor wie gaat de wet gelden?

Word je voor de inkomstenbelasting als ondernemer gezien? Dan gaat de BAZ voor jou gelden. Of je door de Belastingdienst wel of niet als ondernemer wordt gezien, hangt af van de uren die je maakt, de hoogte van je winst en het aantal klanten dat je hebt. Het kan dus zo zijn dat je parttime in loondienst werkt, en daarnaast ook als ondernemer wordt gezien. Ook in dat geval moet je je verplicht verzekeren, zelfs als je genoeg spaargeld hebt om zelf in je levensonderhoud te voorzien. 

Wat gaat het kosten?

Wat de verplichte AOV je precies gaat kosten, is afhankelijk van de winst die je maakt. Daarvan moet je namelijk 6,5% gaan afdragen voor de AOV. De maandelijkse kosten zullen maximaal 195 euro bedragen, ook als je op basis van je winst eigenlijk meer zou moeten betalen. Let op, dit zijn de bruto kosten. De premie is namelijk fiscaal aftrekbaar, dus hoeveel je netto afdraagt, hangt af van de belastingschaal waarin je valt. 

Kan ik mij ook privaat verzekeren?

Veel zzp'ers zijn onverzekerd, maar het kan ook zijn dat je al een AOV hebt afgesloten. In dat geval hoef je niet deel te nemen aan de verplichte AOV als de premie-inleg en de dekking van je private verzekering hetzelfde zijn als bij de publieke verzekering. Als je nu nog onverzekerd bent, dan kun je straks zelf kiezen of je privaat of publiek verzekerd wilt zijn. Zit je momenteel bij een Broodfonds? Schenkkringen voldoen helaas niet aan de voorwaarden die in de nieuwe wet verplicht worden gesteld. 

Wat als ik mentale of fysieke problemen heb?

Wie mentale of fysieke problemen heeft, kent het misschien wel: je wilt wel een AOV afsluiten, maar via een private verzekering is dat door je klachten niet mogelijk of alleen mogelijk tegen een extreem hoge premie. Voor de publieke AOV geldt echter een acceptatieplicht. Je mag dus niet geweigerd worden en betaalt gewoon dezelfde premie als mensen zonder klachten

Wanneer heb ik recht op een uitkering?

Met de publieke AOV kun je na een jaar ziekte aanspraak maken op je verzekering. Bij klachten of ziekten die korter duren, kun je er geen beroep op doen. Dit betekent dat je als zelfstandige financieel dus een jaar moet kunnen overbruggen. 

Door wie word ik gekeurd?

Net als bij mensen in loondienst, zullen ook zelfstandigen in geval van arbeidsongeschiktheid worden gekeurd door een verzekeringsarts van het UWV. Die kijkt wat voor werk je nog wel kunt en moet doen. Het UWV kan je ook oproepen voor een herkeuring. Een eventuele uitkering krijg je totdat je de AOW-leeftijd hebt bereikt. 

Wanneer gaat de wet in?

Dat is nog onduidelijk. Zoals het er nu naar uitziet, zal dat op zijn vroegst in 2027 zijn. Maar met de komst van het nieuwe kabinet en gezien de vele reacties die op het huidige voorstel zullen komen, is de kans groot dat dit later zal worden. 


Heb je nog vragen over de overheidsplannen? Tot 23 juli kun je hier reageren op het wetsvoorstel. 

Terug naar blog