re-integratie kiezen logo

Arbeidsongeschikte grenswerkers door rekenmethode UWV benadeeld

13-06-2024- Bart Langereis

Arbeidsongeschikte grenswerkers door rekenmethode UWV benadeeld

Een aantal Nederlanders die arbeidsongeschikt zijn en een uitkering uit twee landen krijgen, ontvangen minder dan waar ze recht op hebben. Dit komt door de rekenmethode die het UWV hanteert. Een ander deel krijgt daardoor juist te veel geld.


Indexering buitenlandse uitkering houdt UWV niet bij

Nederland telt ongeveer 3600 arbeidsongeschikte grenswerkers. Dit zijn grensforenzen die in Nederland wonen en over de grens hebben gewerkt. Hoeveel van hen worden benadeeld, weet het UWV niet.



Het verschil tussen de uitkering waar men recht op heeft en wat men ontvangt, ontstaat doordat gedurende het jaar uitkeringen worden aangepast aan de inflatie. Deze zogeheten indexering gebeurt in Nederland twee keer per jaar. In andere landen kan dat minder vaak zijn of op andere momenten. Omdat het UWV de uitkering uit het buitenland verrekent na de indexering kan er een negatief of positief verschil ontstaan.

Als een land meer verhoogt dan Nederland, levert dat een voordeel op voor de uitkeringsontvanger. Als het land minder verhoogt dan Nederland valt de uitkering juist lager uit.



Het UWV laat aan de NOS weten dat het niet van alle landen bijhoudt wanneer die indexeringen plaatsvinden. Voor het gemak gaat het UWV ervan uit dat andere landen evenveel en op hetzelfde moment de uitkeringen verhogen als Nederland.



Zelf bezwaar maken

René Beunders uit Enschede weet het wel. Hij werkte 17 jaar voor een grafisch bureau in Duitsland. Door nierfalen, hartklachten en diabetes raakte hij arbeidsongeschikt. Vanwege zijn arbeidsverleden in twee landen krijgt Beunders een uitkering uit Duitsland en Nederland. Alleen trok het UWV niet de daadwerkelijke Duitse uitkering af, maar een geschat bedrag. Beunders kreeg daardoor in 2023 en de eerste maanden van 2024 in totaal 860 euro minder dan waar hij recht op had.



Beunders trok meerdere keren aan de bel en maakte formeel bezwaar. Uiteindelijk gaf het UWV toe dat het fout zat. Die gaat in zijn geval nu rekenen met de werkelijke bedragen uit Duitsland, waardoor Beunders het geld alsnog krijgt.



Maar het UWV doet dat niet automatisch voor andere arbeidsongeschikte grenswerkers, laat de uitkeringsinstantie desgevraagd weten. Zij moeten net als Beunders zelf bezwaar maken bij het UWV, want het is 'vrijwel onmogelijk' om na te gaan wie voordeel of nadeel heeft gehad. Andere landen hebben immers allemaal op verschillende momenten de uitkeringen aangepast, zegt het UWV. Zij blijven dus werken met fictieve berekeningen.

Terug naar blog