Een paar honderd cliënten van het UWV zijn gedupeerd omdat fouten zijn gemaakt bij het beoordelen van de arbeidsongeschiktheid. Het gaat om minimaal 175 mensen die tussen 2006 en 2010 een WIA-uitkering hadden.
Voor een groep van circa 2100 mensen met een WIA-uitkering kwamen hun dossiers op een verkeerde afdeling terecht waardoor de groep uit beeld raakte. Het gevolg daarvan was dat er geen begeleiding was en dat een aantal van hen geen uitkering meer kreeg. In 2018 besloot het UWV deze groep opnieuw te beoorden. Wat daar fout ging, was dat de keuring niet door artsen plaatsvond en het sturen op het volledig arbeidsongeschikt raken. Toen dit naar buiten kwam, besloot het UWV de herkeuring opnieuw te doen. Dit gebeurde op de juiste manier maar daarbij raakte wel bijna een derde hun uitkering gedeeltelijk of volledig kwijt. Dit had voor een deel uit deze groep grote gevolgen.
Op aandringen van de cliëntenraad opende het UWV eind 2020 een meldpunt waarvoor 175 mensen zich al meldden. UWV-bestuurder Guus van Weelden erkent dat mensen emotioneel, sociaal en financieel in moeilijke situaties terecht zijn gekomen. Een speciaal team gaat daarom per gedupeerde bekijken wat nodig is. Het gaat dan bijvoorbeeld om financiële ondersteuning en herstel van uitkering. Ook Wouter Koolmees van Sociale Zaken betreurt het dat mensen door onzorgvuldig handelen van de overheid in een onzekere situatie terecht zijn gekomen. In een brief aan de Tweede Kamer wijst de minister op maatregelen door het kabinet die ervoor moeten zorgen dat burgers niet opnieuw zo klem komen te zitten.
Terug naar blog