Een werknemer met een alcoholverslaving die loog over zijn re-integratietraject is volgens de kantonrechter onterecht op staande voet ontslagen. De werkgever had in deze situatie wel naar andere sancties mogen grijpen.
Een medewerker van de Hogeschool Rotterdam meldde zich na verloop van tijd ziek. De man zou een re-integratietraject ingaan bij een re-integratiebureau. Volgens de werknemer had hij hiervoor een intakegesprek gevoerd maar uit navraag bleek dat er nooit zo'n gesprek had plaatsgevonden. Minimaal drie keer zou door zijn toedoen het intakegesprek niet door zijn gegaan. De man verscheen eveneens bij de bedrijfsarts en de arbeidsdeskundige. De werkgever verweet de medewerker niet eerlijk te zijn geweest over de re-integratie. De man weersprak dit en voerde aan dat hij het re-integratietraject niet zag zitten omdat hij een maand van huis zou zijn en zelf voor de kosten zou moeten opdragen. De werkgever daarentegen vond dat de man maandenlang thuiszat zonder tegenprestatie te leveren in plaats van aan zijn re-integratie te werken of aangepast werk te verrichten. De werkgever had aanvankelijk een loonstop aangekondigd maar ging al snel over op ontslag op staande voet.
Het ontslag op staande voet ging de kantonrechter een stap te ver. Om deze verregaande maatregel te rechtvaardigen moet er een dringende reden tot ontslag zijn en die ontbrak volgens de rechter. "Voor die verwijten geldt dat de werkgever het loon had kunnen (en moeten) opschorten." De Hogeschool had weliswaar een loonstop aangekondigd, maar heeft deze sanctie uiteindelijk niet genomen. Uit het vonnis blijkt tevens dat de man recht heeft op een bruto vergoeding van 11.155 euro plus rente. Dit is gelijk aan drie maanden werk, de opzegtermijn die gewoonlijk geldt voor een contract. Daarbovenop krijgt hij een transitievergoeding van 3.576 euro, omdat hem geen "ernstig verwijtbaar handelen" aangerekend kan worden. Als een zieke medewerker onvoldoende meewerkt aan de re-integratie dan hebben werkgevers verschillende sancties tot hun beschikking variërend van loonopschorting tot ontslag. De werkgever moet dan wel zorgvuldig handelen en volgens de rechter was dat bij deze zaak waarover Business Insider berichtte onvoldoende het geval.