re-integratie kiezen logo

MKB Nederland vraagt aandacht voor de verzuim-ontzorg-verzekering

14-09-2021- Redactie

Een werknemer die langdurig uit de running is vanwege een ziekte. Dat is allereerst natuurlijk een nachtmerrie voor de werknemer zelf. De gevolgen zijn vaak immens groot en nauwelijks te overzien op het eerste gezicht. Maar ook voor een werkgever komt er veel kijken bij een langdurige uitval van een werknemer. MKB Nederland vraagt nu met de campagne ‘Loondoorbetaling bij ziekte’ aandacht voor de MKB-verzuim-ontzorg-verzekering.


Check snel jouw opties

Een onderdeel van de campagne is de vernieuwde website loondoorbetalingbijziekte.nl. Als werkgever kun je daar terecht om te checken wat jouw beste verzekeringsoptie is. Aangezien het complexe materie is, filtert MKB Nederland de informatie en brengt deze overzichtelijk terug tot slechts een paar punten. Op die manier kunnen ondernemers zich goed voorbereiden op langdurig ziekteverzuim. 

Welke van de vier kies jij?

In principe zijn er op dit moment vier opties voor ondernemers:
1. Geen verzekering en de kosten zelf dragen.
2. Verzekeren tegen loondoorbetaling, maar zelf de re-integratie regelen.
3. Vergoeding van de loondoorbetaling en ondersteuning van de ondernemer bij de re-integratie.
4. MKB-verzuim-ontzorgverzekering. 

Wie, wat en waar?

Die laatste verzekering kwam vorig jaar tot stand in overleg met werkgeversorganisaties in ons land. Het is bedoeld om alle verplichtingen rond loondoorbetaling makkelijker, duidelijker en goedkoper te maken in het geval van een langdurige ziekte. De MKB-verzuim-ontzorgverzekering vangt het financiële risico op van de verplichtingen en taken rond de loondoorbetaling bij ziekte. Diverse verzekeringsmaatschappijen bieden de verzekering aan, die in principe de meest brede en vergaande dekking biedt dit vlak. 

Toch nog weinig animo

Toch is op dit moment het animo voor de MKB-verzuim-ontzorg-verzekering niet groot. De organisatie noemt dat opvallend omdat werkgevers bij langdurige ziekte twee jaar het loon moeten doorbetalen en verantwoordelijk zijn voor de re-integratie. Eerder liet demissionair minister Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) weten dat de coronacrisis daar mede debet aan was, maar ook dat er nog weinig kennis is bij de werkgevers op dit gebied. 


Terug naar blog