re-integratie kiezen logo

Mogelijk tienduizenden WIA-uitkeringen onjuist vastgesteld

16-09-2024- Redactie

Volgens minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken) is er een 'substantieel aantal onjuistheden aangetroffen' bij de berekening van de arbeidsongeschiktheidsuitkeringen. Hierdoor kunnen WIA-uitkeringen voor mensen te hoog of te laag zijn uitgevallen. Volgens het AD worden de fouten al vanaf 2006 gemaakt. 


Tienduizenden uitkeringen

Mogelijk zijn bij tienduizenden uitkeringen fouten gemaakt bij de berekening van de arbeidsongeschiktheidsuitkering. Eerder erkende het UWV dat die fouten sinds 2020 zijn gemaakt, maar volgens een eigen onderzoek van het AD worden de fouten al vanaf 2006 gemaakt. De hoogte van de WIA-uitkeringen is afhankelijk van de mate waarin mensen arbeidsongeschikt zijn. Hierbij wordt uitgegaan van het dagloon. Bij de bepaling van de hoogte van het dagloon bij de eerste keer dat iemand een WIA-uitkering ontvangt, worden regelmatig fouten gemaakt. Zo wordt de meest recente verhoging van het dagloon (indexatie) niet altijd meegenomen. Hierdoor wordt de WIA-uitkering dus betaald op basis van een verkeerd bedrag. Het AD bericht dat duizenden mensen jarenlang een te hoge of te lage WIA-uitkering hebben ontvangen. Soms gaat dit om marginale verschillen maar er zijn ook gevallen waarbij het om aanzienlijke bedragen gaat. 

Onderzoek UWV

Het UWV bevestigt de fouten. In 2022 liet de uitvoeringsinstantie al weten dat het in sommige gevallen misgaat bij de eerste WIA-uitkering die iemand krijgt. Omdat de inflatie toen hoog was, vielen de fouten meer op. Circa 84.000 uitkeringen moeten opnieuw beoordeeld worden. Het UWV wil beginnen met de groep die nu nog een WIA-uitkering krijgen. Dit zijn 53.000 dossiers. Daarna volgen de 31.000 dossiers van mensen die geen WIA-uitkeringen meer ontvangen. Op basis van een steekproef vermoedt het UWV dat er bij 2500 tot 3000 dossiers fouten zijn gemaakt. Het UWV gaat met spoed een diepgaand onderzoek uitvoeren en verwacht in december met uitkomsten te kunnen komen. Naast een taskforce om de fouten te onderzoeken kunnen mensen het UWV bellen. Minister van Hijum geeft tevens een extern bureau de opdracht om kwaliteitscontroles uit te voeren. 


Terug naar blog