Oudere werkzoekenden vinden nog altijd moeilijk een nieuwe baan. Leeftijdsdiscriminatie is de meest ervaren discriminatievorm bij het zoeken naar een nieuwe baan. Dat blijkt uit verschillende onderzoeken. Vooroordelen maar ook andere redenen maken dat werkgevers nog altijd de voorkeur geven aan jongere kandidaten boven vijftigplussers.
Uit een recent onderzoek van de Nationale Vacaturebank blijkt dat meer dan de helft van de deelnemers die arbeidsdiscriminatie ervaart dit relateert aan leeftijd. Ook uit een onderzoek van het Sociaal en het Cultureel Planonderzoek blijkt leeftijd de meest ervaren discriminatievorm te zijn bij het vinden van nieuw werk. Over oudere werknemers bestaan veel vooroordelen: te duur, weinig flexibel, moeilijk plooibaar. Maar minstens zo waar: ervaren, trouw, plichtsgetrouw. Ondanks de problemen die oudere werkzoekenden ondervinden, zijn werkgevers wel degelijk op zoek naar ervaring. Daar komt bij dat er op de arbeidsmarkt tevens schaarste heerst. Waarom vinden partijen elkaar dan zo slecht? Een verklaring voor deze mismatch kan gevonden worden in de gevraagde sollicitatie- en netwerkvaardigheden waar vijftigplussers niet altijd raad mee weten.
Vooroordelen ten opzichte van oudere werkzoekenden zijn er wel degelijk, maar dat is zeker niet het hele verhaal. Jarenlang in dienstverband geopereerd en dan op eens weer moeten solliciteren; dat is altijd lastig. Maar daar komt wat bij. Het sollicitatieproces is flink veranderd. Vijftigplussers solliciteren echter vaak nog op een traditionele manier: ze kijken naar vacatures, sturen (een hoop) sollicitatiebrieven en hopen op een reactie. Maar alleen ervaring en veel solliciteren volstaat niet meer in het huidige internetperk. Wat betreft kan generatie X veel leren van de millennials. Online solliciteren en op LinkedIn van je laten horen kan oneindig effectiever uitpakken. En dan hebben we het nog geen eens gehad over jezelf (online) verkopen en de winst die daarmee te behalen valt.
Kom in contact met re-integratiebedrijven en outplacementbureaus voor trajecten voor 50-plussers.
Terug naar blog