re-integratie kiezen logo

Re-integratie complex bij long covid

10-05-2022- Redactie

Long covid is een nog onbekende ziekte en dat maakt de re-integratie van werknemers extra lastig. De praktijk leert dat het voor de betrokken partijen lastig is om te bepalen wanneer iemand met long covid weer aan het werk kan. De klachten van patiënten met long covid zijn namelijk complex en divers.


Duizenden mensen gemeld voor ondersteuning

Inmiddels hebben zich al ruim 12.000 mensen gemeld bij stichting C-support. Dit is een organisatie die mensen met long covid ondersteunt en werkt in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Van deze groep ontvangen 2500 mensen nog steeds actieve begeleiding. Long covid is opgetreden bij zeker een op de vijf coronapatiënten. Dat wil zeggen dat zeker twintig procent van de mensen die tijdens de eerste en tweede golf een coronabesmetting opliepen er langdurige klachten aan overhielden. 

Verschillende artsen

Bij re-integratie spelen verschillende artsen een rol en die kunnen met verschillende adviezen komen. De bedrijfsarts, de verzekeringsarts en de revalidatiearts maken op basis van hun functie hun eigen afweging. Dat levert soms problemen op in het re-integratieproces. Maar bij long covid waarover nog veel onduidelijkheid bestaat, is dat nog meer het geval. De klachten van de patiënten zijn namelijk zeer uiteenlopend en het is nog niet duidelijk wanneer iemand met long covid aan het werk kan gaan. Zo kan het zijn dat een bedrijfsarts mogelijkheden ziet om een aantal uur te re-integreren, terwijl de revalidatiearts de patiënt hiervoor te zwak acht. 

Wat zeggen het kabinet en de vakbonden

Het kabinet heeft al laten weten in te willen zetten op subsidieregelingen voor werknemers met long covid. Zo wil het kabinet dat langdurig zieke zorgmedewerkers langer in dienst kunnen blijven om te werken aan herstel en re-integratie. Op deze manier kunnen ze ook behouden blijven voor de zorg. Ook de Algemene Onderwijsbond (AOb) pleit voor een extra derde ziektejaar voor long covid personeel. Het FNV, net als de AOb, pleit voor een tegemoetkomingsfonds van 150 miljoen euro voor werknemers in zorg en onderwijs die met long covid kampen. 

Terug naar blog