re-integratie kiezen logo

Steeds meer mensen met psychische klachten begeleid naar werk

20-03-2025- Redactie

Ggz-instellingen begeleiden meer mensen met psychische aandoeningen naar een baan. Dankzij IPS-trajecten vinden mensen met klachten als depressie, angststoornissen of psychoses hun weg naar de werkvloer. 


Mensen met psychische klachten zonder baan kunnen sinds 2023 gebruik maken van het IPS-traject. Ze krijgen dan langdurige hulp bij de terugkeer naar werk. Het idee is dat mensen zich beter gaan voelen als ze meedoen aan de samenleving. Ongeveer 900 mensen maakten in 2023 en 2024 gebruik van een IPS-traject en het is de verwachting dat in 2025 de 1000 wordt gepasseerd. 

Wat is IPS

IPS, Individuele Plaatsing en Steun, is een methode waarbij mensen met ernstige psychische klachten naar werk begeleid worden. Deelnemers zijn in behandeling bij een Ggz-instelling en ontvangen een uitkering. Dat kan een gemeentelijke uitkering zijn zoals bijstand of een UWV-traject voor arbeidsongeschikten. Met behulp van jobcoaches is het doel om snel duurzaam werk te vinden. De IPS-methodiek is bewezen effectief en wordt wereldwijd ingezet. Chris Bergmans van Divosa zegt dat 37 procent van de doelgroep die meedoet, werk heeft gevonden in Nederland. 

Er is nog een wereld te winnen

Stichting Mind spreekt van een veelbelovend begin, maar ziet nog kansen om verder te groeien. Een Mind-medewerker benadrukt dat het IPS-traject bij gemeenten en werkgevers nog bekender moet worden. Ook is er meer geld nodig, zodat meer begeleiders kunnen worden opgeleid. De kosten voor IPS-trajecten liggen momenteel op circa 10 miljoen per jaar, maar voor de jaren na 2025 is er nog geen budget. Volgens Bergmans een gemiste kans. "Doordat mensen met psychische klachten weer gaan werken, neemt niet alleen hun welzijn toe, maar dalen ook de kosten voor zorg en uitkeringen."


Terug naar blog

Offerte aanvragen Zoek een re-integratiebureau