Niet iedere werkgever is even blij met medewerkers die (gedeeltelijk) thuiswerken. Het is een hardnekkige gedachte dat werknemers thuis minder efficiënt werken dan op de zaak. In plaats van het doorlezen van dat rapport, kan bijvoorbeeld best even het gras gemaaid worden. Toch blijkt uit nieuw onderzoek dat thuiswerken zo slecht nog niet is: het lijkt namelijk een positief effect te hebben op het ziekteverzuim.
Het Chinese callcenterbedrijf CTrip liep aan tegen hoge kosten van huisvesting. Om die kosten te verlagen ontstond het plan om werknemers thuis in plaats van op kantoor te laten werken. Van de ongeveer 1000 werknemers zag de de helft dat wel zitten. Deze groep mocht 9 maanden lang thuiswerken. In de eerste plaats werden hier natuurlijk de kosten voor huisvesting mee verlaagd. Het experiment leverde echter nog een paar interessante conclusies op. De productiviteit bleek namelijk te stijgen, terwijl het ziekteverzuim juist daalde. Ook bleek het verloop in personeel kleiner te worden. Al met al bespaarde het bedrijf door dat thuiswerken uiteindelijk zo’n 1600 dollar per medewerker per jaar. Maar misschien nog wel een belangrijker constatering: niet alleen de werkgever, maar ook de werknemer leek dus te profiteren van deze nieuwe situatie.
Natuurlijk zullen er verschillen zitten tussen de werksituatie in China en die in Nederland. Toch ondersteunt ook onderzoek dichter bij huis dat thuiswerken positieve effecten heeft. In het AD vertelt Joost Arts (Schrijver van ‘Hoe zit dat nu eigenlijk? Feiten en fabels in management’) dat ook in Nederland steeds meer werkgevers zien dat thuiswerken waardevol kan zijn. Uit onderzoek is onder meer gebleken dat thuiswerkers 1,5 uur meer werken dan werknemers die op kantoor zitten. Dit komt grotendeels doordat thuiswerkers minder pauze nemen. Hoewel dit niet perse een positieve ontwikkeling lijkt, blijkt ook hier uit onderzoek dat het ziekteverzuim afneemt door thuiswerken. Als gevolg daarvan nemen ook kosten voor re-integratie af. Het lijkt voor werkgevers dus hoog tijd om dat wantrouwen ten opzicht van thuiswerken van zich af te schudden. Daarmee zullen ze niet alleen zichzelf, maar ook hun werknemers een plezier doen.
Terug naar blog