Er zijn fouten gemaakt bij het beoordelen van aanvragen van Wajong-uitkeringen. Dat volgt uit een evaluatie van het UWV over Wajong-beoordelingen waarover het AD en EenVandaag eerder berichtten. De uitkeringsinstantie verwacht niet dat de fouten veel financiële consequenties zullen hebben voor de meeste betrokkenen.
Het UWV deed een steekproef met 110 dossiers uit de eerste helft van 2024. Daar kwam uit dat in 58 procent van de gevallen een goede beslissing is genomen. In 10 procent van de gevallen is zeker een verkeerde beslissing genomen. Bij de rest van de dossiers bestaat er twijfel. Dat betekent dat jongeren met een ziekte of handicap een uitkering mislopen of juist ten onrechte ontvangen. Het UWV onderschrijft dat er fouten zijn gemaakt. De uitkeringsinstantie geeft als verklaring dat de ambitie om wachttijden terug te dringen soms de kwaliteit van de beoordelingen in de weg zit. "Vanwege de focus en de druk op het wegwerken van achterstanden bij mensen die wachten op een sociaal medische-beoordeling hebben we minder controles uitgevoerd", aldus het UWV.
Een Wajong-aanvraag bestaat uit een medische beoordeling en een arbeidsdeskundige beoordeling. Of iemand wel of niet in aanmerking komt voor een Wajong volgt uit de medische beoordeling. Het UWV kan nu niet zeggen of er fouten bij de medische beoordelingen zijn gemaakt. De hoogte van de uitkering komt tot stand uit de arbeidsdeskundige beoordeling. Volgens het UWV is het niet waarschijnlijk dat er fouten in de berekening zijn gemaakt, omdat bij de Wajong deze vrij eenvoudig zijn. Een Wajong-uitkering bedraagt 75 procent van het laatste inkomen. Voor de meeste aanvragers is bij de berekening het minimumloon het uitgangspunt omdat ze niet eerder gewerkt hebben.