Wanneer u werkloos thuis zit met een uitkering, gaan de dagen vaak maar langzaam voorbij. Het is prettig om iets om handen te hebben om de tijd door te komen. Dat brengt de vraag: is het doen van vrijwilligerswerk een goede optie tijdens een re-integratietraject? We zetten de belangrijkste voor- en nadelen op een rij.
Thuis zitten kan erg eenzaam zijn. Overdag op de bank zitten, terwijl iedereen druk is met werk of school, is soms confronterend. Het gevoel dat de wereld het wel zonder u af kan, kan zomaar de kop op steken. Om negatieve gedachten te voorkomen is het goed om bezig te blijven. Zo kunt u doen, in plaats van denken. Daarnaast komt u, wanneer u de deur uitgaat, andere mensen tegen. Hoe kort dit contact ook is, het draagt wel bij aan het eigen welbevinden en voorkomt een sociaal isolement.
Een groot voordeel van vrijwilligerswerk is het opdoen van nieuwe contacten en op nieuwe plekken komen. Bent u van nature niet geneigd om op de voorgrond te treden? Dan kan vrijwilligerswerk een prettige manier zijn om toch met anderen in contact te komen. Als vrijwilliger is de kans op het ontmoeten van nieuwe mensen namelijk erg groot. Een voorbeeld. Een vrouw die koffie ging schenken in een nabij gelegen verpleeghuis kwam daar in gesprek met een zoon van een bewoner. Bij deze zoon in het bedrijf bleek een vacature te zijn, die uiteindelijk door de vrouw kon worden ingevuld. Een eenvoudige ontmoeting kan dus daadwerkelijk nieuw werk opleveren!
Vrijwilligerswerk kan ook buitengewoon nuttig zijn om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen. Zeker voor mensen die lang thuis hebben gezeten of in het verleden voor een lange periode hetzelfde werk hebben gedaan. Deze nieuwe vaardigheden kunnen natuurlijk een mooie toevoeging zijn op uw cv. Daarnaast voorkomt vrijwilligerswerk ook nog eens een gat op diezelfde cv. U kunt zo aan werkgevers laten zien dat u bezig blijft en uw best doet om uzelf te blijven ontwikkelen. Tijdens re-integratie is dit bijvoorbeeld nuttig bij een 2e spoor of een naar werk traject waarbij de inzet een werkplek bij een nieuwe werkgever is.
Vrijwilligerswerk kan heel bevredigend zijn, maar kost ook veel energie. Het is de vraag of dit altijd handig is tijdens een re-integratietraject. Het uiteindelijke doel van een re-integratietraject is nu eenmaal betaald werk en daarvoor is alle aandacht van de re-integratiekandidaat voor vereist. Het doen van vrijwilligerswerk mag hiervoor dus geen belemmering vormen. Het UWV zal daarom altijd willen weten wat voor vrijwilligerswerk u precies gaat doen en hoeveel uur per week u daaraan gaat besteden. Niet alleen om uw belastbaarheid in de gaten te houden, het geeft het UWV, de gemeente of uw re-integratiecoach ook een beter beeld van uw mogelijkheden en vaardigheden.
Een ander attentiepunt. Let bij vrijwilligerswerk goed op de hoogte van de onkostenvergoeding. Is deze niet te hoog? Momenteel mag de onkostenvergoeding volgens het UWV maximaal 170 euro per maand en 1700 euro per jaar bedragen. Als u meer ontvangt, dan worden de bijverdiensten door het UWV gezien als salaris en worden deze afgetrokken van uw uitkering. Voordat u als vrijwilliger aan de slag gaat is het belangrijk dat u het UWV en uw re-integratiebureau op de hoogte brengt. Dit hoort bij uw verplichtingen tijdens het re-integratietraject en zo voorkomt u tevens onaangename verrassingen.
Over het algemeen kunnen we concluderen dat er veel voordelen zitten aan het doen van vrijwilligerswerk tijdens een re-integratietraject. Voorwaarde is wel dat u het UWV en de re-integratiecoach op de hoogte stelt voordat u met vrijwilligerswerk aan de slag gaat. Daarnaast is het van belang dat u uw belastbaarheid goed in de gaten houdt. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat uw re-integratie uiteindelijk mislukt omdat het vrijwilligerswerk te veel energie kost. Het is dan ook aan te raden om met uw re-integratiecoach periodiek het vrijwilligerswerk te evalueren en kritisch te kijken of ze nog een waardevolle aanvulling is en niet verandert in een last die de re-integratie in de weg zit.
Terug naar blog