Vanwege de alsmaar groeiende wachttijden voor een psycholoog in de reguliere zorg gaan werknemers steeds vaker naar een bedrijfspsycholoog via de bedrijfsarts. Ook huisartsen verwijzen vaker door naar de bedrijfspsycholoog als gevolg van de wachtlijsten. Dat meldt de NOS op basis van gesprekken met arbodiensten.
Om aan deze stijgende vraag te voldoen hebben arbodiensten de afgelopen jaren veel meer psychologen aangenomen. Zo ook ArboNed, HumanCapitalCare, PSION en Zorg van de Zaak laten zij weten aan de NOS. "Werkgevers weten dat iemand thuis laten wachten op een behandeling vaak duurder uitpakt dan snel de juiste hulp bieden. Korter verzuim of het voorkomen van verzuim betaalt zich terug", zegt Sandra Bleyenberg, arbeids- en organisatiepsycholoog van ArboNed, tegen de NOS.
Veel werkgevers in ons land - door eigenlijk alle sectoren heen - maken gebruik van psychologen. En ook huisartsen verwijzen vaker door naar bedrijfspsychologen, zegt Bleyenberg. "Het aantal mensen met mentale klachten neemt toe en de wachtlijsten in de reguliere zorg zijn enorm. Burn-outbehandelingen worden niet door de reguliere geestelijke gezondheidszorg vergoed. Dan kijken ze al snel naar een bedrijfspsycholoog."
Verschillen met de reguliere psycholoog zijn er zeker. "Mensen kunnen bij ons met dezelfde problematiek terecht maar wij focussen ons op het werkaspect", zegt Bleyenberg van ArboNed. "Dat zie je bij de reguliere ggz minder of niet. Werkhervatting is altijd onderdeel van de geboden hulp."
Werkgeversvereniging AWVN noemt het 'begrijpelijk dat werkgevers zelf oplossingen zoeken als de overheid de wachtlijsten laat oplopen'. "Het is goed om te zien dat werkgevers op de bres springen als medewerkers psychische klachten hebben", aldus AWVN tegenover de NOS. Ook het CNV zegt 'positief' te zijn over deze ontwikkeling.