re-integratie kiezen logo

Merendeel zelfstandigen tegen verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering

25-05-2023- Redactie

Driekwart van de zzp'ers wil geen verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov). Dat meldt de Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN) na raadpleging onder de achterban. En als die er toch komt, dan willen bijna alle zelfstandigen een vrijstelling kunnen aanvragen. Minister Van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) kondigde begin april de verplichte aov aan.


Uitkomsten

De VZN hield onlangs een achterbanraadpleging onder 9200 zelfstandigen verdeeld over verschillende sectoren. 72% van de zzp'ers is tegen het plan van een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering. Maar mocht die er toch komen, dan wil 94% gebruik maken van een opt-out regeling. Dat wil zeggen dat zelfstandigen vrijgesteld zijn van de verplichting als ze zelf al een individuele verzekering voor arbeidsongeschiktheid hebben geregeld. Momenteel heeft 22% een eigen aov. Uit de achterbanraadpleging blijkt ook dat voor 85% van de zelfstandigen betaalbaarheid voorop staat. Zo wenst tweederde van de respondenten maximaal 100 euro per maand te betalen. Driekwart van de ondervraagden is overigens voor verplichte acceptatie waarbij iedereen wordt toegelaten tot de verplichte aov, ongeacht medisch verleden, beroep of leeftijd. 

Alternatieven

Volgens VZN-voorzitter Christel van der Ven kijkt de minister nu heel klassiek naar hoe de verzekering eruit moet zien. "Maar door de jaren heen zijn er ook modernere manieren ontstaan waar mensen zich fijner bij voelen, zoals schenkkringen en broodfondsen." Dit zijn alternatieve voorzieningen waarbij ondernemers zich verzekeren voor inkomensterugval bij kortdurende ziekte, meestal tot twee jaar. Voor een onverzekerde zzp'er vormt nu de bijstand het laatste vangnet. De VZN pleit al langer om de wachttijd voor verzekerden te verlengen naar twee jaar, wat de verzekering goedkoper maakt. De minister pleit juist voor één jaar. Zelfstandigen zien verder graag dat er voor alle werkenden een collectieve basisvoorziening arbeidsongeschiktheid ontwikkeld wordt.
 

Terug naar blog