Re-integratie van werknemers blijkt niet zo simpel als het misschien klinkt. Dat heeft de ING aan den lijve ondervonden in een zaak met een zieke werknemer. Volgens de rechter heeft de bank 'verwijtbaar gehandeld' als het gaat om het niet opvolgen van re-integratieverplichtingen. De financiële schade is enorm.
Het begon allemaal in 2019. De desbetreffende medewerker - al in dienst sinds 1997 - kreeg als enige van zijn team geen bonus. De man meldde zich daarop ziek met burn-outklachten. De jaren erop ontaardden in veel ellende. De bankmedewerker wilde terugkeren, maar dat bleek geen succes. Volgens het UWV deed ING uiteindelijk te weinig om ervoor te zorgen dat de man weer aan de slag kon. Zij luisterde ook niet voldoende naar interne adviezen. Ondanks dat hij op verschillende functies solliciteerde, gaf de bank hem geen enkele nieuwe kans.
ING vond echter dat ze genoeg hadden gedaan om voor een terugkeer te zorgen en stapte naar de rechter. Op grond van een ernstig verstoorde arbeidsrelatie wilde zij de arbeidsovereenkomst ontbinden. Daar ging de kantonrechter uiteindelijk mee akkoord en dus is de medewerker per 1 juli dit jaar niet meer actief voor de bank. Maar...
Dat alles blijkt veel geld te kosten. Heel veel geld. Volgens de rechter heeft de bank niet genoeg gedaan om de man intern een andere positie te geven. De man was immers altijd goed beoordeeld en had ruime ervaring. Oftewel, ING handelde 'ernstig verwijtbaar' en moet nu naast een fikse reguliere ontslagvergoeding ook een schadevergoeding voor onterecht ontslag betalen.
De reguliere ontslagvergoeding is ruim 108.000 euro plus de 'billijke vergoeding' van 273.000 euro maakt samen 381.000 euro. Tel daarbij op 374.000 euro (de man had een bruto jaarsalaris van ruim 100.000 euro en moest 3,5 jaar worden doorbetaald terwijl hij thuis zat) en je komt tot maar liefst 755.000 euro dat de ING aan kosten kwijt is.
De advocaat van de man zegt daarover tegen RTL Nieuws: "Het bij herhaling niet volgen van adviezen van de bedrijfsarts bij de re-integratie van een zieke werknemer kan voor een werkgever grote consequenties hebben, zo laat deze uitspraak zien." De cliënt is blij met de uitspraak, ING laat weten niet in hoger beroep te gaan.