Een loonsanctie is een boete van het UWV bij onvoldoende re-integratie-inspanningen. Het UWV legt de loonsanctie op aan de werkgever als niet voldaan wordt aan de regels en richtlijnen voor re-integratie. De werkgever op zijn beurt kan een loonsanctie opleggen aan de werknemer bij onvoldoende re-integratie-inspanningen.
Als de werkgever onvoldoende re-integratie-inspanningen heeft verricht, dan verlengt het UWV het tijdvak waarin de werknemer recht heeft op loon tijdens ziekte. Deze loonsanctie van het UWV vindt plaats op basis van artikel 25 lid 9 van de WIA. De loondoorbetalingsplicht van de werkgever in de eerste twee ziektejaren van de werknemer volgt uit artikel 629 van boek 7 van het Burgerlijk Wetboek.
Als een werkgever onvoldoende heeft meegewerkt aan een snelle en grondige re-integratie, dan kan het UWV een loonsanctie opleggen. De loondoorbetalingsplicht voor de werkgever kan dan met maximaal 52 weken worden verlengd. De loonsanctie kan overigens worden verkort als de werkgever alsnog weet te voldoen aan de eisen van het UWV
Als een werknemer onvoldoende meewerkt aan de re-integratie dan kan de werkgever een loonsanctie opleggen aan de werknemer. Bijvoorbeeld als de werknemer niet bij de bedrijfsarts verschijnt of weigert passend werkzaamheden te doen. De werkgever kan volgens de wet afhankelijk van de omstandigheden twee loonsancties opleggen: een loonopschorting of een loonstop.
Het UWV onderscheidt twee soorten loonsancties: de administratieve loonsanctie en de inhoudelijke loonsanctie. Het onvolledig aanleveren van het dossiers bij het UWV of het overschrijden van de aanvraagtermijn zijn voorbeelden van de administratieve loonsanctie. Het leveren van onvoldoende inspanningen voor passend werk binnen de eigen organisatie (1e spoor) of buiten de organisatie (2e spoor) zijn voorbeelden van de inhoudelijke loonsanctie. Lees verder over de criteria die het UWV hanteert bij het opleggen van een loonsanctie.
Vind een re-integratiedeskundige
Zoek contact met re-integratieprofessionals in uw regio voor het voorkomen van loonsancties.