re-integratie kiezen logo

Wat is re-integratie?

Re-integratie staat voor het opnieuw aan het werk brengen van mensen. Re-integratie komt in Nederland het vaakst voor bij langdurige ziekte, maar kan bijvoorbeeld ook ontstaan vanuit een uitkeringssituatie na een regulier ontslag. Verder wordt re-integratie ingezet voor speciale doelgroepen en jonggehandicapten. 

Wettelijke verplichting

Bij langdurige ziekte is re-integratie een wettelijke verplichting. Zowel voor werkgevers als werknemers gelden dan re-integratieverplichtingen die ook sancties met zich mee kunnen brengen. De eindverantwoordelijkheid bij re-integratie vanuit ziekte ligt bij de werkgever. Verder staat er voor beide partijen veel op het spel. Denk aan jarenlange kosten en re-integratieverplichtingen voor werkgevers en inkomens- en uitkeringsverliezen voor werknemers. 

Doel re-integratie

Het doel van een re-integratietraject is een duurzame werkhervatting die zoveel mogelijk aansluit op de functionele mogelijkheden. Bij re-integratie vanuit ziekte wil dat zeggen dat ingezet wordt op passend werk binnen of buiten het eigen bedrijf rekening houdend met de mogelijkheden van de werknemer. 

Voorbeelden re-integratiediensten

Onder re-integratie kunnen uiteenlopende re-integratiediensten geschaard worden. Deze kunnen ontstaan vanuit een arbeidsrelatie of een uitkeringssituatie. 2e spoor re-integratie is een veelvoorkomende re-integratiedienst die ontstaat vanuit een dienstbetrekking bij ziekte.Werkfit Maken is een voorbeeld van re-integratiedienst vanuit een UWV-uitkering. 



Vind een re-integratiedeskundige
Zoek contact met re-integratiebureaus in uw regio voor begeleiding bij re-integratie. 


Terug naar kenniscentrum