Wat is eigenrisicodrager?
Als werkgever kunt u eigenrisicodrager worden voor de WGA en de Ziektewet. Dat betekent dat u minder premies werknemersverzekeringen betaalt, de regie heeft over het re-integratieproces maar ook extra financiƫle risico's loopt. Dit kan gunstig uitpakken als de kans gering is dat uw werknemer arbeidsongeschikt wordt.
Geen Whk-premie
Als eigenrisicodrager betaalt u geen
Whk-premie via de premies werknemersverzekeringen. U betaalt dus minder premies voor uw werknemers. Daar staat tegenover dat u verantwoordelijk bent voor de uitkeringslasten en de re-integratie van de arbeidsongeschikte werknemer. Dat betekent concreet dat u de kosten van de uitkering en de re-integratie zelf draagt. U heeft als eigenrisicodrager ook het recht om sancties op te leggen als uw werknemer onvoldoende meewerkt aan de re-integratie.
Eigenrisicodrager WGA en Ziektewet
Het is goed om te weten dat u eigenrisicodrager kunt zijn voor zowel WGA als Ziektewet. Als eigenrisicodrager WGA bent u 10 jaar verantwoordelijk voor de uitkering en de re-integratie. Bij de Ziektewet is dat 2 jaar. Een ander verschil is dat er voor eigenrisicodrager Ziektewet extra zware eisen gelden. Lees verder over
eigenrisicodrager WGA of
eigenrisicodrager Ziektewet.
Eigenrisicodrager aanvragen
Als u eigenrisicodrager wilt worden voor de WGA of ZW dan kunt u dat twee keer per jaar doen: 1 januari of 1 juli. Als u bijvoorbeeld per 1 juli eigenrisicodrager wenst te worden dan moet de aanvraag uiterlijk 31 maart zijn ingediend bij de Belastingdienst. Dat is 13 weken van te voren. Het is overigens ook mogelijk om van eigenrisicodrager terug te keren naar de publieke verzekering van het UWV.
Vind re-integratiebegeleiding
Zoek contact met
re-integratiebureaus in uw regio voor advies en re-integratiebegeleiding bij eigenrisicodrager.
Terug naar kenniscentrum